Pilotschip MDV 1

Het innovatieproject Masterplan Duurzame Visserij (MDV) richt zich op onderzoek naar en realisatie van baanbrekende innovaties in de Nederlandse vissector. Herstructurering van de visserijvloot is gewenst, omdat de huidige vissersschepen sterk verouderd zijn en de sector gevoelig is voor fluctuerende olieprijzen. De bouw van pilotschip MDV 1 is een initiatief van MDV en wordt gebruikt voor het testen van baanbrekende innovaties in de praktijk.

Prijswinnaar

De MDV 1 Immanuel is gebouwd voor de twinrig-pulsvisserij. Het schip heeft een bijzondere vorm en de diesel-elektrische voortstuwing zorgt voor 60% brandstof- en CO2-besparing ten opzichte van vergelijkbare vissersschepen. Daarnaast zorgt de geautomatiseerde visverwerking dat het productieproces sneller gaat en de vis vers blijft.

Voor al deze innovaties won de MDV 1 de prestigieuze KNVTS Schip van het jaar prijs. Deze prijs wordt uitgereikt aan het meest vooruitstrevende schip dat in Nederland is ontworpen en afgebouwd. De op Urk afgebouwde Immanuel is zo een sprekend voorbeeld van het innovatief vermogen van de Nederlandse kottervisserij.

Terug

Project foto