Weforsea Shipping: "Smartfishing is de toekomst, vissen met behulp van data"

Met computers, grafieken, cijfers en berekeningen kun je volgens Urker Louwe Post beter vis vangen dan op basis van ervaring en gevoel. Smartfishing is volgens Post de toekomst; vissen met behulp van data.

Bij visserij denk de meeste mensen aan stoere mannen die de zee trotseren om vis binnen te halen. Het werk is vooral gebaseerd op praktijkervaring; de kneepjes van het vak worden van oudsher overgedragen van vader op zoon. Maar volgens Post kan het efficiënter en rendabeler als de visser durft te vertrouwen op computers.

Post heeft met zijn bedrijf Weforsea Shipping een systeem ontwikkeld dat aan de hand van data en Artificial Intelligence (AI) voorspellingen kan doen. Zo wordt berekend waar bepaalde vis zich bevindt. Zo wordt ook berekend of het de moeite is om door te vissen of juist richting de haven te gaan, omdat doorvissen meer kost dan de vangst oplevert.

Alle data koppelen

Dit kan de visser aflezen op een dashboard. Schepen beschikken vaak al over veel gegevens, zoals waar het schip zich bevindt, de weersomstandigheden, de hoeveelheid vis in het ruim en de temperatuur van het water. De kunst is om aan al die gegevens nog meer data te koppelen, zoals de financiën, de brandstofprijs en de opbrengst van de vis. Op basis daarvan, gecombineerd met historische gegevens, kunnen voorspellingen worden gedaan en kan de visser bekijken wat de beste optie is: doorvissen of naar de afslag.

Het smartfishing-programma wordt ontwikkeld door jonge Urker programmeurs en wordt getest met de kotter Z-300. Het systeem is na een jaar ontwikkelen volgens Post nu klaar om de markt op te gaan.

(Bron: Omroep Flevoland)

Terug