Superyacht te water bij KD

Afgelopen week is bij KD met gepaste trots een aluminium casco van ruim 33 meter te water gelaten. Het betreft het grootste casco wat ooit ‘achter de sluis’ is gebouwd. Met enkele centimeters speling is het de polder uitgebracht en op transport gegaan richting Zwartsluis.

De opbouw is vanwege ruimtegebrek en in verband met de beperkte doorvaarthoogte van de Urker sluis onder supervisie van KD elders gebouwd. Komende weken gaat een team van KD de opbouw aanbrengen en de verdere werkzaamheden afronden in Zwartsluis.

Egbert van Veen over deze in meerdere opzichten uitdagende klus: “Tijdens de bouw bleek dat onze vergunning niet toereikend was om schepen boven de 25 meter te bouwen. Ondertussen zijn er wel nog 2 kielen gelegd van dit type maar is het de vraag of we dit op Urk kunnen blijven doen. Ik hoop het wel natuurlijk, want ik heb mijn nek flink uitgestoken voor deze opdrachten. Wegens ruimtegebrek moest ik voor de afbouw al uitwijken naar een andere locatie. Ik hoop dus maar dat onze inzet voor een buitendijkse haven snel beloond wordt. Daarnaast is het ook wel jammer dat we ondanks een jarenlange lobby nog steeds geen onbeperkte doorvaarthoogte voor de Urker sluis hebben weten te realiseren. Een gemiste kans voor het bedrijventerrein achter de sluis, dat blijkt ook maar weer met deze opdracht.”

Terug