ROC Friese Poort investeert in zeevaart- en binnenvaartsimulatoren

ROC Friese Poort moderniseert en vervangt de zeevaart- en binnenvaartsimulatoren op de locatie Urk. Met deze simulatoren kunnen studenten op een praktische, kostenefficiënte en duurzame manier hun vaardigheden trainen in elk mogelijk scenario waarmee ze in de zee- en binnenvaart te maken kunnen krijgen. Deze nieuwe en gemoderniseerde simulatoren zijn met ingang van jun 2021 operationeel.

“Om studenten goed voor te bereiden op werk in de geavanceerde nautische en maritieme technische wereld is het gebruik van hypermoderne leermiddelen een must.”, zegt Gerrit Meinen, opleidingsmanager Scheepsvaart en Visserij van ROC Friese Poort. “We willen voorop blijven lopen met het werkveld en in dit geval met de zee- en binnenvaart. Met deze simulatoren kunnen onze studenten zich in een veilige en innovatieve virtuele omgeving goed voorbereiden op de praktijk.”

Nieuwe en gemoderniseerde simulatoren.
De modernisering en vervanging geldt voor zowel de simulatoren voor de zeevaart als de binnenvaart. 

Voor de zeevaart gaat het om gloednieuwe Full Mission Bridge Simulator samen met een upgrade van drie consolesimulatoren met de nieuwste software, een hoogstaand bedieningspaneel en vervanging van de bestaande hardware. Deze vervanging en upgrading hebben als het doel het creëren van een realistische en interactieve simulatie in grote zeegebieden.

De bestaande simulatoren voor binnenvaart hebben een upgrade met geavanceerde software gekregen zoals de 240˚Inland Bridge Simulator en de andere kleinere scheepssimulatoren. Daarbij wordt er ook een nieuwe scheepsmanagementsimulator geleverd. Alle binnenvaartsimulatoren voldoen daarmee aan de geldende CESNI-eisen en de CBR-exameneisen. 

Meinen: “De nieuwe en verbeterde simulatoren geven studenten de mogelijkheid om te trainen te examineren met zeer realistische hydrodynamica, verbeterde communicatiemogelijkheden en geavanceerde functies die hun leerervaring veel interactiever en enerverender maken.”

Maritieme Campus Urk
De investering is mede mogelijk gemaakt door de Regio Deal Noordelijk Flevoland. Deze deal is een impuls op het gebied van economie, verduurzaming, innovatie, talentontwikkeling en (fysieke en veilige) leefomgeving met perspectief op verbetering van de brede welvaart in Noordelijk Flevoland. Hierbij wordt onder andere ingezet op innovatie binnen het Maritiem Cluster Urk. Dit cluster bestaat uit bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties die verbonden zijn aan de maritieme industrie op Urk. Groei, verbreding en vernieuwing van het cluster zijn belangrijk om concurrerend te zijn en internationaal tot de top van de maritieme sector te blijven behoren. Innovatie, clustervorming en talentontwikkeling zijn cruciaal om deze groei te realiseren. 

De leverancier van de simulatoren is het in Rotterdam gevestigde bedrijf VSTEP dat zich richt op simulatie en virtuele trainingen.

Terug