Provincie geeft uitvoering aan maritieme strategie: Nieuwe havens voor Flevoland

(Uit: Maritiem Nederland) - De provincie Flevoland ontdekt de waterkant. De provincie krijgt twee nieuwe havens: Flevokust Haven bij Lelystad, sinds kort in gebruik, en de Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland vlak bij Urk. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: “Eigenlijk zijn we pas net begonnen met het benutten van onze positie aan het Marker- en IJsselmeer in economische zin.”

Niet vaak staat er in Maritiem Nederland een interview met een provinciaal bestuurder. Jan-Nico Appelman, gedeputeerde economische zaken van Flevoland, is een uitzondering. “Er zijn ook niet zoveel gedeputeerden die een haven aanleggen”, zegt zijn woordvoerder Daniël de Wit. En zo is het. In september werd officieel Flevokust Haven geopend, de haven krijgt nog een binnendijks bedrijventerrein. En de plannen voor de Maritieme Servicehaven Noordelijk-Flevoland op Urk zijn vergevorderd.

Het maakt allemaal deel uit van de maritieme strategie van Flevoland. Daarmee zoekt het provinciebestuur in het economisch beleid de waterkant op. Appelman: “Eigenlijk zijn we pas net begonnen met het benutten van onze positie aan het Marker- en IJsselmeer in economische zin. Er liggen nog enorme kansen voor de regio.” Hij noemt de maakindustrie op Urk, de logistiek, maar ook kansen voor recreatie en natuur.

Praktisch gezien bestaat de maritieme strategie vooral uit de aanleg van twee havens. Appelman: “Waarbij we ervan uit gaan dat het één haven is met twee locaties met ieder een duidelijk onderscheidend profiel. Flevokust Haven heeft een logistieke functie, met de nadruk op de containerterminal, maar ook mogelijkheden voor bulk, stukgoed, projectlading en ander soortige activiteiten. En daarnaast Urk, waar we met de maritieme servicehaven Noordelijk Flevoland heel nadrukkelijk zoeken naar groei voor het maritiem cluster. Het bijzondere van de havenontwikkeling bij Urk is dat het haventerrein al voor 100 procent is uitgegeven. De ruim 10 hectare haven die we daar willen ontwikkelen, is al helemaal verkocht.”

Naar verwachting gaat in 2020 de eerste spa de grond in. Het maritiem cluster op Urk noemt Appelman ‘heel spannend en divers’. “Van luxe jachtbouw tot en met onderhoud van offshore installaties – het is een cluster dat groeit en wereldwijd actief is, maar wel ruimte nodig heeft en die ruimte gaan we bieden met deze havenontwikkelingen.”

Lees hier het complete artikel van Maritiem Nederland 

Terug